Glade konditorer om annerledesåret

Hege og Andreas

Å være positiv og holde motet oppe. Ikke legge seg ned og gråte, men se fremover mot lysere tider. Og være takknemlig for hvert eneste lille lyspunkt som kommer ens vei.

 

Det er ingrediensene i 2020-oppskriften til konditorene Hege Braathen og Andreas Hansen, og som gjorde at fjoråret tross alt kunne gjøres opp i positivt terreng for Evensen’s Bakeri & Conditori på Kirkenær til slutt.

Annerledesåret er historie

De to erfarne bakerne har akkurat lagt bak seg den travleste helgen på lenge. Morsdag, fastelavn og Amerika-importen Valentines Day på samme tid er ingen spøk for dem som skal forsyne hele distriktet med brød, boller og andre godsaker. De har egentlig ikke tid til å mimre for mye over fjoråret. Ikke har de så veldig lyst, heller. 2020 er historie. Annerledesåret er over for lengst, og godt er det, synes de to.

– Våren var det verste. Først kom koronaen, og ingen visste ut og inn på noe som helst. Så ble en kollega syk og måtte slutte, sukker Hege og Andreas nikker bekreftende.

– Det var noen merkelige uker i mars og april i fjor. Alle satt liksom på gjerdet og ventet på hva som skulle skje.

 

Kaffe og kake hos Evensen
Hege og Andreas har travle morgentimer for å sikre gode kaffepauser for besøkende.

Normalt, jevnt trykk

De to blide og sympatiske bakerne rister fort av seg uhyggestemningen fra i fjor, og er enige om at det tross alt ikke tok så alt for lang tid før tingene tok seg opp igjen.

– Vi merket det utover i mai at det begynte å stabilisere seg. Usikkerheten begynte å slippe taket, og kundene kom tilbake litt etter litt. Siden har det egentlig utviklet seg mot et mer normalt, jevnt trykk frem til jul, mener baker Hansen.

Det er Hege Braathen helt enig i, men hun mener likevel det er trist at så mange arrangementer måtte avlyses i fjor. Varesammensetningen er annerledes enn normalt.

– Vi solgte ikke så mange selskapskaker i fjor. Konfirmasjonene, fødselsdagene, bryllupene, det meste av disse selskapene ble jo kansellert. Til og med nasjonaldagsfeiringen ble jo avlyst. Vi krysser fingrene for 2021 selv om romjula og januar dette året nok igjen har vært preget av pandemien.

 

Lyst på ei kake? Klikk her for utvalg og bestilling.

 

Ryktet har spredt seg

Men om det ikke er blitt så mange kaker for de store anledninger den siste tiden, går hverdagsbaksten som før hos det tradisjonsrike bakeriet på Kirkenær. Hege Braathen og Andreas Hansen har travle morgentimer med å dekke etterspørselen etter wienerbakst og boller, punsjruller, napoleonskaker, og alle de andre godsakene som glomdøler er blitt så glad i. Og ikke minst den egenkomponerte farmenkaka. To år etter at den ble introdusert for fjensynsseere og sultne realitydeltakere, er den fortsatt nesten like populær som i glansdagene.

– Vi merket at grensa ble stengt, og folk begynte å handle mer lokalt, sier Hansen.

– Ja, det var litt sånn at kjære vene, vi har det jo fint her i nabolaget, nikker Braathen, som også mener å ha sett ett og annet ukjent fjes i butikken.

– Det virker som det har kommet en del folk utenfra siste halvåret. Lurer på om det ikke er vårt gode navn og rykte som har spedt seg utenfor distriktet vårt.

 

Farmenkaka er fortsatt en bestselger hos Evensen.
Farmenkaka er fortsatt en bestselger hos Evensen.