Bakeri og konditori i 4 generasjoner – Del 1

Historien om Evensen`s Bakeri & Conditori AS startet helt tilbake i 1895.

Oppskrifter fra «gamledager»

Ta en pause og stikk innom oss hos Evensen`s Bakeri og Conditori på Kirkenær. De aller fleste av våre produkter bakes på oppskrifter fra sin opprinnelse. Enkelte helt fra oldefars tid. «Alminnelige» wienerbrød og tjukksnipp for eksempel, akkurat slik han gjorde det. Vi er stolte over å kunne videreføre tradisjonene og ekte bakehåndverk.

 

Fra Gjøvik til Solør for 122 år siden

Bjarne Evensen er 4. generasjon som viderefører tradisjonene, og han forteller villig om historien til bakeriet.

Du vil garantert nyte både smaken av min oldefars wienerbrød, atmosfæren i den gamle caféen, duften av nybakte brød og mange andre godsaker. Vi vil at du som kunde skal møte oss i et bakeriutsalg som bugner av, og dufter ferske bakevarer.

For oss, og alle Solunger, er historien til bakeriet unik. Det 122 år siden min oldefar, Even Evensen, kom fra Gjøvik og etablerte seg som baker her i Solør. Som 19-åring begynte han først som baker for Knauserud på Tjura som var sentrum i bygda på den tiden. Etter et snaut tiår, i 1904, etablerte han seg som uavhengig bakermester på Kirkenær.

I tilknytning til togstasjonen på Kirkenær fant Evensen den perfekte plassen til bakeriet sitt.  Han bygde raskt opp bakeriet, kombinert med bolig, vertshus, forretningsgård for butikkhandel samt stall og uthus for skysstasjonsvirksomhet. Gården fikk navnet Evensen-gården.

Her et gammelt bilde, hvor huset til venstre i dag huser vårt bakeri og utsalg, mens Evensen-gården (Solheim Gjestgiveri) i bakgrunnen i dag huser Kirkekontoret.
Her et gammelt bilde, hvor huset til venstre i dag huser vårt bakeri og utsalg, mens Evensen-gården (Solheim Gjestgiveri) i bakgrunnen i dag huser Kirkekontoret.

Gruetorget medførte endringer

Uthusene, stallen og det kombinerte bakeriet og boligen er ikke å se i dag. Disse ble revet for å gi plass til Gruetorget. Det som var vertshus og etter hvert bolig for en storfamilie, huser i dag blant annet Kirkekontoret i kommunen (det er den bygningen som gjennom generasjonene faktisk har beholdt navnet Evensen-gården).

Det siste bygget, som med tiden fikk navnet Stenhjem, er der vi har bakeriet, caféen og utsalg i dag.