Benker og stoler har fått nytt liv

Bilde av Hege og Minda hos Evensen's Bakeri & Conditori

I femti år har benker, bord og stoler stått i tjeneste hos Evensen´s Bakeri & Conditori på Kirkenær. Tiden var inne for en oppfriskning og nå har det ærverdige gamle møblementet fått nytt liv i hendene på den lokale møbeltapetsereren Marlene Røsholt. Det setter bakerikundene stor pris på. 

-Det var mange av stamgjestene våre som sa at vi ikke måtte finne på å fjerne det koselige, gamle møblementet. Vi beroliget dem med at det hadde vi ingen planer om. Vi er ikke tilhengere av bruk og kast, og selv om det sikkert hadde vært mye billigere å kjøpe inn noe nytt fra IKEA, så ville vi heller gjenbruke og restaurere de gamle møblene som har stått her siden tidlig 70-tall, sier medeier og daglig leder Bjarne Evensen.

 

Møbeltapetserer Marlene Røsholt

Det er møbeltapetserer Marlene Røsholt som har hatt jobben med å restaurere de 14 cafestolene og to langbenkene til Evensen´s Bakeri & Conditori. I verkstedet hennes i Vålberget på Finnskogen har møblene fått ny skumplast og nytt trekk på setene. Hun synes det er prisverdig at konditoriet ønsker å ta vare på det gamle møblementet.

-Disse møblene ble i sin tid kjøpt hos AS Inventar Gjøvik, og har gått i arv i to generasjoner. Dette er stoler og benker som det absolutt er verdt å ta vare på. Jeg håper at flere i vår region følger eksempelet og tenker gjenbruk og reparasjoner i stedet for å kaste og deretter å kjøpe nytt. Å ta vare på gamle møbler, som fortsatt er solide, men som kanskje trenger nytt trekk eller kan moderniseres, handler i høyeste grad om bærekraft og miljøhensyn, mener Marlene Røsholt.

 

bildet viser en stol

Dyktig og heldig

De gamle retrostolene med rødt kunstskinn er blitt som nye. Foreløpig er det bare setene som er restaurert, det var de som trengte det mest, men senere skal også ryggene få nytt skinn. Marlene Røsholt har klart å finne kunstskinn som er nær eksakt likt det gamle i både farge og tekstur.

-Det handler om å vite hvor man skal lete. Jeg var heldig som fant et agentur som hadde dette materialet som passet helt perfekt. Det har også god kvalitet, noe som er en forutsetning for møbler som skal tåle årevis med slitasje. Kunstlæret som vi har benyttet har mye større slitestyrke enn vanlig skinn, og krever dessuten mye mindre vedlikehold. Det er bare å tørke av disse setene med en klut, så er de klare til neste gjest, sier Marlene Røsholt, som kan fortelle om stadig flere henvendelser.

-Ikke minst er det flere privatpersoner som tar kontakt. Noen har arvet møbler som de ønsker å fornye, mens andre har investert i en sofa eller en stol med god kvalitet som trenger litt ekstra pleie. I de aller fleste tilfellene lønner det seg å trekke om enn å kjøpe nytt, sier møbeltapetsereren.

 

Tiden SKAL stå litt stille

Bjarne Evensen er svært fornøyd med første del av restaureringsjobben, og håper at de overhalte møblene vil holde i 30 – 40 år til.

-Kunder i alle aldre er flinke til å bruke oss, og jeg tror de setter pris på at tiden kan pauses og stå litt stille når de er hos oss. Særlig de som setter seg ned noen minutter for å nyte stunden, smiler Bjarne Evensen.